Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Mihajlo Nestorović

 Mihajlo Nestorović rođen je 30. maja 1966. godine u Požarevcu, Republika Srbija. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1993. godine u klasi profesora Branka Pleše. Stalni je član ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2001. godine.

Pored glume, bavi se i režijom. I u profesionalnim i u amaterskim pozorištima (Zaječar, Užice, Sombor, Čajetina, Crvenka, Prijepolje) kao i u produkciji. Producent je TV serije „Somborski Sokak“ od 15 epizoda. Autor je preko pedeset kratkih, dokumentarnih filmova, video spotova i reklama. Uspešno se bavio i nastavom (Čajetina, Sombor). Od 2008. godine, kada je preuzeo mesto direktora Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, ova ustanova postala je prepoznatljiva na mapi poznatih kulturnih institucija, ne samo u Srbiji već i šireg regiona. Svojim učešćem je u velikoj meri uspeo da vrati stari sjaj grada, koji se opravdano naziva Gradom kulture.

Sa izuzetnim angažmanom, uspešno učestvuje u više od 200 projekata godišnje, a neki od najznačajnijih su svakako:

  • Obnovio čuvenu „Umetničku jesen“, po kojoj je Sombor prepoznat već godinama;
  • Tvorac je jedinstvene manifestacije „Kulturno leto na selu“, kao i somborskog Letnjeg festivala „Kultura u srcu grada“, koji se održavaju svake godine;
  • Osnivač je Somborskog džez festivala, koji već postaje tradicionalni, kao i jedinstvenog muzičkog festivala SOMUS (Somborska muzička ceremonija);
  • Pod sloganom „Kultura je odelo grada“ kreirao je jedinstveni godišnji kalendar projekata Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor za celu godinu, kojim se ne može pohvaliti nijedna kulturna ustanova u zemlji.
  • Obnovio je Somborski salon 2013, u kome su nastupali umetnici koji žive, rade ili su rođeni u Somboru, što je nastavak tradicije „Prolećne somborske izložbe“, prvi put organizovane 1986. godine.
  • 2017. osnovao, kao autorski projekat, studentski umetnički festival “Art Occupation”.
  • 2018. godine, kao jedan od osnivača, postaje direktor Direkcije Sombor Film Fest.
  • Iste godine osnovao je Viminacijum fest u Požarevcu i postao selektor i umetnički direktor festivala.

Takođe je proizveo i objavio desetak audio CD-a Kulturnog centra. Od juna 2014. godine obavljao je funkciju direktora Narodnog pozorišta Sombor, jednog od najboljih srpskih pozorišta.

Za svoj rad je više puta nagrađivan. Između ostalih priznanja, dobitnik je:

  • Povelja „Miša Anastasijević“, za razvoj kulture i pozorišta,
  • Oktobarske nagrade grada Požarevca za 2018. godinu.

Od 2019. direktor je Pozorišta mladih u Novom Sadu.