Odgovor na SLET - "Nasuprot vetru" premijerno 1. septembra

Odgovor na SLET - "Nasuprot vetru" premijerno 1. septembra

  

Šta smo Titu danas mi­­?

Slet "Nasuprot vetru" u produkciji našeg teatra, u saradnji sa Fondacijom "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" biće premijerno izveden 1. septembra u Kreativnom distriktu Kineske četvrti, kao deo programskog luka - Kaleidoskop kulture. Od 19 sati.

Glumačku osovinu ovog projekta čine glumci Pozorišta mladi: Kristina Savkov, Marija Radovanov, Neda Danilović, Slavica Vučetić, Darko Radojević, Ivan Đurić, Saša Stojković i Dejan Šarković. Slet je podeljen na četiri dela, a u njemu učestvuje više od sto aktera.

  

 

Evropski tim sa novosadskim glumcima

Za svaku od četiri celine angažovan je poseban umetnički tim sastavljen od reditelja, koreografa i muzičara. Rediteljski tim čine Sibil Peters (Nemačka), Karolina Spaić (Holandija) i Maja Grgić (Srbija). Koreografi su Silvi Krečmar (Austrija), Naima Baraka (Holandija) i tandem Deneš Debrei i Henrieta Varga (Srbija-Mađarska), dok je specijalna gošća Dobe Gaore, afrička pevačica i plesačica iz Obala Slonovače. Autori kostima, scene i rekvizita su Matijas Anton (Nemačka) i Monali Meher (Holandija).

Reprizna izvođenja sleta, koji inače traje 80 minuta, zakazana su za 2. i 3. septembar, od 19 sati. Na istom mestu.

 

 

Slet za 21. vek

Slet “Nasuprot vetru” zapravo kritički preispituje formu sleta, kulturno-političkog događaja koji se u našem sećanju vezuje za vreme SFRJ. Taj je slet bio vrhunac sprege politike, zabave za mase i kulture u formi estrade kojim se proslavljao rođendan Josipa Broza Tita. Slet se održavao na Dan mladosti 25. maja kad je slavljen i  Titov rođendan na kojem se vrhovnom komandantu uručivala štafeta kao simbol ljubavi naroda i narodnosti prema njemu, istih onih koji su, po njegovoj smrti, devedesetih, te štafete lako i zdušno pretvorili u bajonete.

Slet kao priredba karakteristična za totalitarne režime bio je kombinacija gimnastike, plesa, muzike i raznih drugih izvođačkih segmenata u kojoj je učestvovalo mnogo mladih. Ovaj slet, 2022. godine, želi da preispita sve te istorijske narative i zato je on zapravo odgovor na slet.

 

 

Jesmo li izopšteni, šta bismo menjali?

Pripreme za ovaj projekat trajle su pola godine, a u njegovom finalnom izvođenju učestvovaće 110 mladih ljudi. Upravo su oni, kroz radionice, aktivno učestvovali u kreiranju predstave i naslova “Nasuprot vetru”.

Šta je to zajedništvo danas, kako se gradi, šta bismo i zašto menjali u prošlosti, a kako bismo kreirali zajedničku budućnost, da li smo deo ili smo izopšteni, samo su neka od pitanja koja pokreće ovaj projekat čiji je cilj da se bolje razumeju potreba današnje omladine i njihovo viđenje zajedništa u budućnosti.

Slet “Nasuprot vetru” realizovan je u saradnji sa ZID teatarom iz Amsterdama, Fundus teatrom iz Hamburga, Udruženjem RingRing iz Beograda i “Viva dens akademijom” iz Novog Sada, te novosadskim školama i KUD-ovima. Podržali su ga: SPENS, Fondacija EGZIT, Fakultet za sport i psihologiju ”TIMS”, Gete institut, Austrijski kulturni forum i Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.