Nagrada Olegu Katorginu za celokupnu likovnost predstave „Zatvorenik i šestoprsti" na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu

Nagrada Olegu Katorginu za celokupnu likovnost predstave „Zatvorenik i šestoprsti" na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu

U okviru 10. Bugojanskog lutkarskog bijenala (od 10. do 13. septembra, 2019. godine), nagrada za celokupnu likovnost predstave dodeljena je Olegu Katorginu, za predstavu "Zatvorenik i šestoprsti", Pozorišta mladih, u režiji Dimitrija Vihreckog.
Autor u predstavi koristi inovativne materijale i kroz pojednostavljena scenografska rešenja postiže maksimum značenja. Njegova scenografija nije svedena na deskriptivno već na metaforičko, što odgovara idejnosti teksta.

O predstavi:

Pisac, Viktor Peljevin je u Rusiji postao poznat pre skoro trideset godina, ali za sve ovo vreme nije zabeležen ni jedan njegov intervju. Postoje samo fotografije. Mnogi sumnjaju da li pisac uopšte postoji.

Ako verujemo da postoji, onda treba da prihvatimo činjenicu da je on, zapravo, Zatvorenik (Pustinjak). I taj pustinjak, iz godine u godinu, piše romane i priče koje odražavaju naše vreme kao u ogledalu. Ogledala su različita – odražavaju prošlost, budućnost, pa i paralelni svet. Priča „Zatvorenik (Pustinjak) i šestoprsti“ po prvi put se prikazuje na pozornici lutkarskog pozorišta. Ovo je ipak svetska premijera.

Po istoimenoj priči Viktora Peljevina

Reditelj: Dimitrij Vihreckij
Scenografija, kostimi i lutke: Oleg Katorgin
Kompozitor: Miodrag Mika Mladenović
Prevod: Marina Mitić, Kiril Majstorov
Lektor, scenski govor: Saša Latinović
Fotografija: Srđan Doroški
Dizajn plakata i programske knjižice: Edna Mačković

Igraju:
Aleksa Ilić
Ivan Đurić
Slobodan Ninković
Saša Stojković
Neda Danilović