Predstava „Dis_Sylphid“ – ulaz besplatan

Predstava „Dis_Sylphid“ – ulaz besplatan

U predstavi Dis_Sylphide fokusirali smo se na istoriju nemačke plesne scene i na radove koji su tokom XX veka nastali u Nemačkoj, a izvršili su snažan uticaj na svet plesa. Bavili smo se koreografijama Hexentanz Meri Vigman iz 1926. godine, Kontakthof Pine Bauš iz 1978. i SelfUnfinsihed Gzavijea Le Roa iz 1998, koje su promenile samo shvatanje plesa, koreografije i plesnog tela. Revolucionarno su odstupile od plesnih normi svog vremena. U ovom radu najviše nas je zanimalo upravo razmatranje procesa normativizacije u plesu, ali i u društvu u kojem živimo.

Ono što smo videli kao veliki potencijal za preispitivanje pozicije osoba sa invaliditetom u plesu jeste način na koji se sve tri koreografije bave pitanjem Drugog i stranog, odnosa pojedinca i društva i pitanjem identiteta. Kao grupa umetnika sa i bez invaliditeta, želeli smo da reaktualizujemo ova pitanja i tako intervenišemo u savremenu plesnu scenu danas, nudeći mogućnost umetnicima sa invaliditetom da se na njoj pojave kao subjekti i akteri savremenog plesa.

Koncept i umetničko vođstvo: Saša Asentić
Umetnička saradnja i koreografija: Natalija Vladisavljević, Alexandre Achour i Olivera Kovačević Crnjanski

Izvođenje: Natalija Vladisavljević, Jelena Stefanovska, Snežana Bulatović, Dalibor Šandor, Marko Bašica, Frosina Dimovska, Dunja Crnjanski, Alexandre Achour, Olivera Kovačević Crnjanski i Saša Asentić

Pesme: Natalija Vladisavljević
Dramaturške konsultacije: Marcel Bugiel
Umetnička asistencija: Frosina Dimovska
Saradnica za kostimografiju: Marina Sremac
Izvršna produkcija u Novom Sadu: Nataša Murge Savić
Koprodukcija: Kampnagel (Hamburg), Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt), MIKUB e.V. (Berlin) i Per.Art (Novi Sad)
Podrška: Aktion Mensch i NPN Coproduction – Fund for Dance

Izvođenja realizuje Per.Art u partnerstvu sa Galerijom Matice srpske kroz projekat „Umetnost i inkluzija“ koji je podržala Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru programa „Pristupačnost“.

*
Predstava se izvodi na velikoj sceni Pozorišta mladih.

Ulaz je besplatan.

Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na mejl: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.