Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
četvrtak, 26 januar 2023 17:08

Druge “Novosadske pozorišne igre”: raskošno razotkrivanje sveta kakvog (ne) poznajemo

Drugi međunarodni pozorišni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre“ održaće se u Novom Sadu, od 8. do 15. maja - u Pozorištu mladih.

 

Nakon što je odgledao 67 predstava, selektor festivala Mihajlo Nestorović izbor je sveo na 12 predstava koje će se naći u zvaničnoj konkurenciji, dok će dve predstave biti izvedene u revijalnom delu Festivala (one će naknadno biti najavljene).

 

Takmičarska selekcija izgledaće ovako:

 

 1. Centralnoevropski plesni teatar Budimpešta (Republika Mađarska)

„SAN LETNJE NOĆI“

Viljem Šekspir

Koreograf i reditelj: Kristijan Đerđe

Traje: 1:38:32

Uzrast: plus 12

 

(Teatar iz Budimpešte jedan je od najznačajnijih samostalnih plesnih teatara u Mađarskoj i pravi rasadnik talenata. Skoro sve njihove predstave nastale su iz istraživačkog rada, kroz različite žanrove, tekstove, pravce i stilove igre. Ovo izvođenje Šekspirove komedije odlična je pokazna vežba za mladu publiku o tome kako i na koje sve načine Šekspir može inscenirati.)

 

 1. Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Republika Hrvatska)

„ZAMRZNUTE PJESME“

Tamara Kučinović

Režija: Tamara Kučinović

Traje: 50 min.

Uzrast: plus 6

 

(Svojim smelim produkcijama i kvalitetom tih predstava Riječko lutkarsko kazalište dominira lutkarskom scenom Hrvatske, ali i šire. Ovo je svakako jedna od najboljih predstava Tamare Kučinović koja je perjanica hrvatskog lutkarstva. Njena topla priča o ljubavi i prijateljstvu već je izvedena na nizu evropskih festivala, a ovo je prilika da je vidi i naša, na “Novosadskim pozorišnim igrama”.

 

 1. Slovensko gledališče Celje (Slovenija)

„KOZA PRED SUDOM U VIŠNJOJ GORI“

Josip Jurčić

Režija: Luka Marcen

Traje: 1:14:55

Uzrast: plus 10

 

(Staru slovenačku legendu, kao razigranu komediju, krajem 19. veka raspisao je Josip Jurčić. U njoj se sudi jednoj kozi/jarcu, koja/i je u komšijskom dvorištu pojeo/la malo salate… Sjajnu komediju namenjenu mladoj publici režirao je mladi Luka Marcen, na vrlo moderan način, uspešno izbegavši stereotipe i arhaizme koji prate ovakve, kultne narodne komade. Ova ansambl predstava, smeštena u savremenu scenografiju, obučena u moderne kostime, s mnogo dobre muzike, mislim da će se veoma dopasti našoj mladoj publici.)

 

 1. Dječje pozorište Republike Srpske (Republika Srpska)

„BIO JEDNOM JEDAN LAV“

Po motivima i tekstovima Duška Radovića

Režija: Nikola Bundalo

Traje: 45

Uzrast: plus 4

 

(Četiri glumca koje vešto vodi mladi reditelj Bundalo, kroz radioničarski proces, uz niz štapa i kanapa, čine pravo čudo na sceni na kojoj živu muziku izvodi jedan od aktera. Kroz prepoznatljive stihove i misli genijalnog Duška Radovića, glumci vešto uvlače publiku u bajkoviti svet ovog pisca. Spoj mladosti i iskustva pomogao je banjalučkom kvartetu da oživi lutke, stvori muziku i kreira uzbudljiv ambijent u ovoj predstavi.

 

 1. Teatar za decu i mlade Skoplje (Severna Makedonija)

„RONJA, KĆERKA RAZBOJNIKA“

Po motivima romana Astrid Lindgren

Režija i dramatizacija: Jakub Maksimov

Traje: 1:01:48

Uzrast: plus 6

 

(Kao što smo nekada jurili da gledamo „Pipi Dugu Čarapu“ i njene dogodovštine, velika je šansa da se i Ronja, poput starije Pipi, proslavi i da deca zbog nje pohrle u pozorište i bioskop, da bi gledali dogodovštine dveju bandi koje mogu da zažive samo u knjigama, filmu i pozorištu, te u dečjoj mašti, ali najbolje u lutkarskom pozorištu, rekao bih. Jer, lutka sve može. Ronja je kćerka razbojnika, divlja, svojeglava, neustrašiva. Jakub Maksimov nam je dobro poznat kao reditelj (u Novom Sadu je režirao “Na vukovom tragu”). Drago mi je što ćemo uživati u igri izuzetnog ansambla skopskog pozorišta.

 

 

 1. Pozorište “Ključ” /Tel Aviv (Izrael)

„KADA JE SVE BILO ZELENO“

Inspirisano pričom Šela Silverstejna

Režija, kreacija i total dizajn: Dikla Kac i Avi Zliha

Traje: 45

Uzrast: plus 5

 

(Ova višestruko nagrađivana predstava bez reči govori o čovečanstvu, prirodi i ljudima. Možemo je nazvati i ekološkom bajkom, jer je to priča o borbi i opstanku, nadi da će bar delić prirode biti sačuvan od betona koji nas sve više zatrpava.)

 

 1. Bitef teatar (Republika Srbija)

„MOGUĆNOST ZABAVLJANJA KOD PTICA“

Tijana Grumić

Režija: Nikola Isaković

Traje: 1:01:30

Uzrast: plus 12

 

(Ova predstava nas podseća da su ljudi samo deo univerzuma u kojem živimo, da nisu apsolutni vladari svega. Postoje tu i neka druga bića i stvari, neki drugi stanari planete Zemlje. Predstava je rađena u maniru lutkarske predstave predmata, odnosno objekta i za mene predstavlja pravo osveženje na lutkarskoj sceni, pogotovo za mlade. Tri su glumca na sceni, vrhunski su lutkari: daj im gomilu otpada i napraviće - čudo. Takva je ova predstava.)

 

 1. Teatar Plus (Španija)

„GEOMETRIJA DUŠE“

Prema ideji Aleka Ćurčića

Režija: Olga Zečeva

Traje: 38:14

Uzrast: plus 9

 

(U bukvalnom prevodu, predstava bi se zvala „Merenje zemlje, sveta...“. Ona je spoj izraza tela, savremenog plesa i manipulacije objektima. Predstavu je osmislio i scenski uobličio umetnik srpskog porekla, Alek Ćurčić, koji se dugi niz godina bavi eksperimentalnim teatrom.)

 

 1. Pozorište „Boško Buha“/ Beograd (Republika Srbija)

„HAJDI“

Milena Depolo

Po motivima romana Johane Špiri

Režija: Đurđa Tešić

Traje: 70 min

Uzrast: 5-12 godina

 

(Delo koje je nastalo krajem 19. veka, generacijama unazad, jedno je od najpopularnijih i kod nas. Način na koji glumci igraju ovaj pozorišni klasik i kako publika reaguje, predstavljaju pravi dašak dobrog starog pozorišta, ali onog koje pripada 21. veku. Pravi je užitak gledati sjajne, talentovane glumce, kao ulaze iz uloge u ulogu i vešto pričaju priču o Hajdi.)

 

 1. Gradsko pozorište Podgorica (Republika Crna Gora)

„20.000 MILJA POD MOREM“

Jasmina Fulurija po motivima romana Žila Verna

Režija: Marko Čeh

Traje:

Uzrast: plus 5

 

(Još jedan klasik i još jedna praizvedba. Nekada osnovno štivo školaraca, ovde je veoma maštovito inscenirano, pre svega zabavno, ali i poučno. Ono što je nekada predstavljalo naučnu fantastiku, danas je realnost, ali odnos prema morskom svetu i životnoj sredini, nikada se neće promeniti. Ansambl, koji čine četiri glumca, dočarava nam fantazmagoriju Žila Verna.)

 

 1. Državno lutkarsko pozorište Varna (Republika Bugarska)

„ALISA U SVETU OGLEDALA“

Mjuzikl po romanu Luisa Kerola i Krisa Blekvuda

Režija: Biserka Kolevska

Traje: 2:10.22

Uzrast: plus 5

 

(Ovakvu predstavu može da napravi samo majstorica kakva je Biserka Kolevska. Brodvejski spektakl, poslastica za pozorišne sladokusce, ali i za one koji retko ulaze u teatar. Ova "Alisa”  u pozorišnim krugovima slovi za najbolju evropsku produkciju u prošloj godini, a zvanični je pobednik najvećeg lutkarskog festivala u Varni. Čak i dužina trajanja predstave ne ruši njenu pozorišnu magiju, već samo stereotipe.  Decu i mlade "Alisa" tretira kao ozbiljnu i formiranu publiku, sa stavom i izraženim ukusom. Ukratko - spektakl! )

 

 

12.Pozorište "Merlin", Berlin, Nemačka

"KLOVNOVSKE KUĆE"

Ideja i režija: Dimitris Stanu

Traje: 65 minuta

Uzrast: plus 15

 

(Predstava "Klovnovske kuće" je neka vrsta "lutkarske teorije o ljudskoj ništavnosti". To je  prva je lutkarska predstava "Merlin" teatra za odrasle. Govori o načinu života savremenog čoveka koji je ophrvan i okovan strahovima iz kojih se boji da izađe. Na sceni zatičemo zgradu sa pet stanova u kojoj živi šest likova uhvaćenih u mrežu svojih navika i nepodnošljive kolotečine. Oni se boje da izgube te svoje male bedne života više nego da izađu iz kolopleta straha i jadnoće, i najzad prestanu da budu otuđeni od svojih snova. Glumci ovog teatra sa dve adrese, atinskom i berlinskom, maestralno manipulišu lutkama. Lutke su izrađene od različitih materijala, od drveta do papira. Akteri demonstriraju različite tehnike lutkarstva, kombinovane sa video projekcijom i svetlosnim efektima.)