sreda, 03 novembar 2021 22:07

Počelo je aplauzima i eksplozivnim nastupom glumaca Pozorišta mladih

U Pozorištu mladih sinoć su pred najdražom publikom - onom dečjom - otvoreni 52. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Program otvaranja vodili su glumci Slavica Vučetić i Ivan Đurić.

 

Goste festivala najpre je pozdravio direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, a u ime Grada Novog Sada član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Festival je zvanično otvorila prvakinja Pozorišta mladih Vera Hrćan Ostojić.

 

Pozdravljajući goste Nestorović je, između ostalog, rekao da smo mi iz rodoslova onih koji su nasledili “neizlečivo mučenje da mislimo”, da smo oni koji su “u amanet dobili zenicu što ne sabira i ne odašilja utiske, nego je čulo sa iskustvima jednog sutra.”

 

Dalibor Rožić naglasio je važnost održavanja ovog festivala baš u Novom Sadu, dva meseca uoči dana kada će Novi Sad postati centar evropske kulture. Dodao je da mu je zadovoljstvo što će baš Pozorište mladih naredne godine biti nosilac četiri važna pozorišna projekta u okviru manifestacije Novi Sad- evropska prestonica kulture.

 

Vera Hrćan Ostojić istakla je da joj je Pozorište mladih već pune 42 godine i oaza, i vazduh i pitka voda, život i san, ali i čarolija, i bajka, i čudo. Podsetila je sve prisutne da moramo bistro da gledamo na život i da kroz njega hodamo otvorena srca, jer samo tako, ako verujemo u dobrotu, ona može i da se desi.

 

Usledila je predstava “Bela Griva” pozorišta “Pinokio” koju su klinci nagradili dirljivim dečjim aplauzom, a potom se desio neočekivani muzički spektakl. Na mini scenu u holu pozorišta popeli su se dobro raspoloženi glumci Pozorišta mladih i zakuvali atmosferu za pamćenje.

 

Danilo Milovanović i Kristina Savkov pevali su koliko ih srce nosi: strasno, duhovito i očaravajuće, a na instrumentima su ih ništa manje nadahnuto pratile kolege glumci Darko Radojević i Aleksa Ilić te muzičar Savo Kostić. Ono što je usledilo moglo bi se komotno nazvati odličnom klupskom svirkom koja je raspametila sve goste i koja bi se zbog toga jamačno morala ponoviti. Nisu se štedeli ni glasovi, ni dlanovi. Zato sada čekamo reprizu...

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account