www.pozoristemladih.co.rs

Историјат

Позориште младих основано је 1932. године као Луткарско позориште, при Соколском друштву у Новом Саду. Позориште је настало из Соколскe секције луткара, која је формирана 1930. године, уз велику подршку старешина Сокола, др Владимира Белајчића и др Игњата Павласа.

Др Лазар Драгић, касније први прочелник Позоришта лутака, послат је најпре у Љубљану на течај луткарства. Из Љубљане је стигла и прва велика покретна позорница, првих 11 лутака – марионета као и дело које ће бити изведено. На позорници монтираној у згради Матице српске , у вежбаоници Соколског друштва изведена је, са великим жаром припремљена, прва представа – “Краљевић из подземља”.
Своју салу Позориште лутака добило је 1936. изградњом Спомен – дома “Краљ Александар I”, велелепном и модерном здању израђеном по пројекту угледног архитекте Ђорђа Табаковића. Сала је имала 166 места а направљена је и нова позорница.

Током II Светског рата Позориште није радило и претрпело је велику штету – лутке, сценографија, костими су уништени или украдени.
Под именом Војвођанско позориште лутака почело је да ради одмах по завршетку рата, али уз велике тешкоће. У помоћ је притекао Жарко Васиљевић, тада управник Војвођанског народног позоришта. Уследила је промена имена у Градско позориште лутака, затим Позориште лутака, да би 1968. Позориште добило свој данашњи назив.
Позориште младих је прво луткарско позориште у Србији и Војводини.
Вечерња, касније Драмска сцена, почиње да функционише 1991. године. Од тада у Позоришту младих функционишу две сцене: Сцена за децу и Драмска сцена, а представе се играју у Великој и Малој сали.

 

istroija2За више од осам деценија постојања на сцену је постављено више од 300 наслова, одиграно више од 20.000 представа, а видело их је близу 3 милиона гледалаца.
За свој рад Позориште младих добило је низ признања и награда, како на домаћим, војвођанским и републичким, тако и међународним смотрама и такмичењима.

Мала сирена

Четвртак, 23. март у 18 часова
Луткаркса, 45 минута
Представа се перпоручује деци старијој од 4 године.

Сладолед

Петак, 24. март у 20 часова
Мала сцена

Како је откривено летење

Субота, 25. март у 11 часова
Глумац и лутка, 40 минута
Представа се препоручује деци старијој од 5 година.

Морско бродска заврзлама

Недеља, 26. март у 11 часова
Глумац и лутка, 40 минута
Представа се препоручује деци старијој од 4 година.

Свлачење

Недеља, 26. март у 20 часова
Велика сцена
Резервација и продаја карата преко сајта www.gigstix.com

www.pozoristemladih.co.rs

Copyright © 2015. All Rights Reserved.